ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines 22 Ocak 2020'de Kapılarını Açıyor

Okuduğunuz haber
YAVUZ EROĞLU "PLASTİK SANAYİCİLERİ 2020 YILINDAN UMUTLU"

Motobike Istanbul 2020 için heyecan artıyor

Anasayfa   /    Fuar Röportaj    /    Yavuz Eroğlu "Plastik Sanayicileri 2020 Yılından Umutlu"

Yavuz Eroğlu "Plastik Sanayicileri 2020 Yılından Umutlu"

PAGEV olarak kurulduğumuz günden bu yana Türk plastik sektörümüzü ileri taşıyacak çalışmaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyanın altıncı Avrupa’nın ise ikinci en büyük plastik üreticisi konumunda olan sanayimizi gerek Türkiye gerekse yurtdışındaki önemli sektörel organizasyonlarda başarıyla temsil ediyoruz.

FUAR RÖPORTAJ      09 Aralik 2019 - 15:48     0

Yavuz Eroğlu

Merhaba Başkanım öncelikli olarak sizleri tanıyabilir miyiz?

1973 yılında İstanbul’da doğdum. Kültür Koleji’nin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Marmara Üniversitesi Yönetim Organizasyon Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptım. Eğitimin hayat boyu sürdüğüne inanıyorum. Harvard Üniversitesi’nde Michael Porter tarafından verilen özel liderlik eğitimine katılmam da bunun göstergelerinden biri.

İş hayatıma çocukluğumda yaz tatillerinde çalıştığım aile şirketimiz SEM Plastik’te başladım. SEM Plastik’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum. Aynı zamanda grup şirketlerimizden SEM Global Dış Ticaret ve Credoy Polimer’in de Yönetim Kurulu Başkanıyım. 

Plastik sektörünün örgütlenmesi ve firmaların sektörün çatı örgütlerinde bir araya gelerek güç kazanmaları gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer alıyor pek çok dernekte görev yapıyorum. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanlığımın yanında 2016 yılı Nisan ayından bu yana TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi Başkanlığını sürdürüyorum.

Ulusal ve uluslararası basında; plastik, petrokimya, ambalaj, çevre, geri dönüşüm sağlık, sürdürülebilirlik ve genel ekonomi üzerine yayınlanmış elliye yakın makalem, yurtiçi ve yurtdışında petrokimya, plastik sektörü, girişimcilik ve finans ile ilgili konferanslarda sunumlarım bulunuyor. Plastiklerin icadından günümüze kadarki öyküsünü, mizahi bir dil ve karikatürlerle anlattığım “Geçmişten Geleceğe Plastikler Tarihi” isimli bir de kitabım bulunuyor.

Üniversite yıllarında kurduğum ve ilk başkanlığını yaptığım “İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü.) Çevre Kulübü” ile başlayan çevreye ilişkin çalışmalarım, 2012 yılının Haziran ayında dünya kıyılarını atıklardan temizlemek amacıyla Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans (Atıksız Denizler) Vakfının Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanlığı’na seçilmeye kadar uzadı. Merkezi Belçika’da olan ve Avrupa Birliği’nin organizasyonuyla faaliyet gösteren Waste Free Oceans kapsamında, denizlerdeki atıklar balıkçılar tarafından özel ağlarla toplanıyor ve geri dönüşüme kazandırılıyor. Ağlar atıkları toplarken balıklara ise zarar vermiyor. 2020 yılına kadar dünya kıyılarını yüzen atıklardan temizlemeyi hedefleyen bu proje, aşırı avlanmanın da önüne geçerek ekosistemi koruyor. Bu projenin Türkiye ayağını “ Mutlu Balıklar” adıyla yönetiyoruz.  

2012 Haziran ayında Avrupa Plastik Üreticileri Birliği İcra Kurulu Üyeliği’ne seçilen ilk Türk oldum. Avrupa merkezli 51 derneğin çatı kuruluşu olan EUPC (Avrupa Plastik Üreticileri Birliği), plastik endüstrisinin kalbini oluşturuyor. EUPC, yıllık 45 milyon tonluk plastik üretimi yapan 50 bin üreticiyi temsil ediyor. Avrupa’da 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığı endüstri, yılda 280 milyar Euro’luk satış hacmine sahip.

Yine 2014 yılında Amerikan Ticaret Odası’nın girişimi olan Ortadoğu Ticaret Merkezi (Middle East Commercial Center) projesinin danışma kurulunda yer aldım.

Harvard Üniversitesi’nin ünlü İş İdaresi Profesörü Michael Porter’ın kurucusu olduğu AllWorld Network, Dubai’de yapılan 3. Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, girişimcilik konusunda yaptığım çalışmalar ve bir ilk olan Filistin’deki sanayi yatırımımız nedeniyle Zirve Özel Ödülü’ne layık görüldüm.

İş yaşamımdaki yoğun tempoyu maraton koşularında da sürdürüyorum. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde tam maraton koştum ve bu alanda çeşitli madalyalar kazandım. Maraton koşularının yanı sıra tiyatro ile de ilgileniyorum, drama eğitimi aldım.

 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı olarak yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

PAGEV olarak kurulduğumuz günden bu yana Türk plastik sektörümüzü ileri taşıyacak çalışmaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyanın altıncı Avrupa’nın ise ikinci en büyük plastik üreticisi konumunda olan sanayimizi gerek Türkiye gerekse yurtdışındaki önemli sektörel organizasyonlarda başarıyla temsil ediyoruz.

PAGEV olarak her yıl olduğu gibi 2019 yılında da sektörün nabzını tutan organizasyonlara ev sahipliği yaptık. Düzenlediğimiz kongre ve fuarlarla bir yandan sektörün sorunları için çözüm yolları ararken sanayicilerimize yeni ufuklar açma noktasında da önemli bir misyonu yerine getirmiş oluyoruz. 

Bu yılki kongrelerimizde sektörün geleceğine ışık tutmaya çalıştık. 22 Ekim 2019’de Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz “6. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi”nin ana teması “Plastik Ambalajda Güncel Tehditler ve Fırsatlar” oldu. Türkiye ve yurtdışından uzmanların, sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongremiz son derece verimli geçti.

Bu yıl 14.’ sünü düzenlediğimiz PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde ise gündem geri dönüşüm ve sürdürülebilirlikti.  “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Perspektifinden Geri Dönüşüm” ana gündemi ile düzenlendiğimiz Kongremizde plastiklerle ilgili ezberleri bozan kampanyamızın tanıtımını yaptık.  Plastiklerin hayatımızdaki yerine vurgu yapan ve bilinçli tüketim ile geri dönüşüm konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik kampanyamızı “Plastiğin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok” sloganıyla yürütüyoruz. Bir geri dönüşüm seferberliği olarak tanımladığımız kampanyamız aracılığıyla 7’den 70’e herkesi geri dönüşüm zincirinin bir parçası olmaya davet ediyoruz.

Kongrenin hemen ardından düzenlediğimiz Avrasya’nın en büyük plastik fuarı olan PlastEurasia’ya gösterilen ilgi de son derece memnuniyet vericiydi. 29 yıldan bu yana hayata geçirdiğimiz PlastEurasia Fuarı, her geçen yıl daha fazla firmanın katıldığı, ziyaretçi sayısının arttığı bir organizasyona dönüşüyor. Sektörün gelişim çizgisinde önemli bir yeri bulunan PlastEurasia aynı zamanda Türk fuarcılığında da bir örnek teşkil ediyor. Fuarımızı bu yıl 40 ülkeden 1087 firma ile rekor kırdı. Ayrıca fuar kapsamında 50 binden fazla ziyaretçiyi ağırladık. Dünyanın en büyük ikinci, Avrasya’nın en büyük plastik fuarı olan PlastEurasia, sanayicilerimiz açısından dünyaya açılan bir kapı olma misyonunu önümüzdeki yıllarda da sürdürerek sektörün büyümesine katkı sağlamaya devam edecek.

Yukarıda geri dönüşüm seferberliği kampanyamızdan bahsettim. Geri dönüşüm bugün gündemimize taşıdığımız bir konu değil. Sorumlu Endüstri anlayışıyla PAGEV olarak geri dönüşüm konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz. 2014’ten bu yana atık toplamanın yanı sıra geri dönüşüm ile ilgili eğitimler veriyor, kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor ve çevreye katkı sağlayacak pek çok projeyi de hayata geçiriyoruz. PAGÇEV’in kuruluşundan bugüne 1 milyon 36 bin ton ambalaj atığının kaynakta ayrılarak geri dönüştürülmesi faaliyetlerini yürüttük. Altı yıllık süreçte plastikten kâğıda, camdan metale, birçok atığı geri dönüştürerek bir yandan çevreyi korumaya devam ettik, diğer yandan da ekonomiye 2 milyar 882 milyon TL katkı sağladık. 2014 -2019 yılları arasında yaptığımız bu çalışmalar sayesinde 9 milyon 149 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı. 22 milyon 100 bin kWh elektrik tasarrufu, 1 milyar 102 milyon litre fosil yakıt tasarrufu ve 13 milyon 487 bin litre su tasarrufu sağlandı. Tüm bu atıkların geri dönüştürülmesi ve atık depolama sahalarına gönderilmemesi sayesinde 9 milyon 755 bin metreküp alandan tasarruf edildi. Bu rakamlardan elde ettiğimiz kazanıma baktığımızda 6 yılda ülkemize 7 Belgrad Ormanı kazandırdığımızı söyleyebiliriz. Geri dönüştürdüğümüz ambalaj atığı ise 50 milyon kişinin ambalaj atığına denk geliyor ki bu da AB’de geri dönüşümüyle övünen Norveç, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Avusturya, İsveç ve Belçika’nın nüfusunun toplamına denk geliyor. Geri dönüşüm alanındaki çalışmalarımıza önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğiz. 2020 yılında 95 belediye ile 15 milyon kişiye hizmet vererek 300 bin ton atığı kaynakta ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar geri dönüşüm eğitimi verdiğimiz kişi sayısı 50 bin ve bu rakamı çok daha ileriye taşımayı planlıyoruz.

Bizim yapmamız gereken hep birlikte bilinçli tüketim ve sorumlu davranış için okuldan başlayarak tüm bireyleri eğitmek. Geri dönüşümü bir ulusal seferberlik haline getirmemiz gerekiyor. Bu dönüşüm tek tek her birimizden ve evlerimizden başlayacak. Bizler plastiklerin piknik alanlarına, doğaya, denizlere atılmasına engel olacağız. Dünya’yı paylaştığımız ve varlığımızın birbirine bağlı olduğuna gönülden inandığımız hayvanların, kaplumbağaların, balinaların zarar görmesinin önüne hep birlikte geçeceğiz. Bizler plastikleri geri dönüştüreceğiz. PAGEV ve plastik sektörü her zamanki gibi bunun öncüsü olacak.

Eğitimi çok önemsiyoruz. Türkiye’ye kazandırdığımız okullarla; iş tabanlı eğitim modelini destekleyip, sektörün donanımlı ve nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılıyoruz.  PAGEV Küçükçekmece Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1500 öğrenci kapasiteli; PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise 500 öğrenci kapasitelidir. Ayrıca, PAGEV AKADEMİ ile proseste verimliliği sağlamak, yüksek maliyetleri düşürmek, karşılaşılan sorunların doğru ve zamanında çözülmesini sağlamak amacıyla, alanında uzman eğitmenler tarafından verilen mesleki teknik eğitimler organize ediyoruz.

Vakfımız öncülüğünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın himayesinde yapılacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin temelini Mart ayında attık. Küçükçekmece PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde yer alan merkez, toplamda 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 70 milyon liralık yatırım bedeline sahip PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi üç etaptan oluşacak. İlk etabı 2021 yılı içinde tamamlayarak plastik sanayinde faaliyet gösteren firmalarımıza hizmet vermeye başlamasını hedefliyoruz.

PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, plastik sektörünün yanı sıra ürün, hammadde ve makine ekipman sektörlerine de araştırma, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri verecek. En yeni teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak. Ayrıca mesleki ve teknik eğitim ile danışmanlık hizmetleri sağlayacak. PAGEV Mükemmeliyet Merkezi ayrıca ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturarak Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına katkı sağlayacak. İthal edilen plastik ürünlerin, kesin ithalatı yapılmadan laboratuvarlarda teknik uygunluğunun belirlenmesi ile ülkemize kalitesiz ve standart dışı ürün girişinin de önüne geçilecek.

Vakfımız bünyesinde geçtiğimiz yıl ayrıca mesleki eğitim projeleri, yurtiçi ve yurtdışı fuarlar ve fuar gezileri, yayın ve tanıtım (sektörel dergi, katalog, kitaplar, sektör raporu, vb), sektörel bilgi bankası, kamu kurumları ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği, plastik eğitim alt yapı yatırımlarına önderlik etme ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesi gibi birçok faaliyeti hayata geçirmeye de devam ettik.

 

Yurtiçi ve yurtdışı fuar katılımları hakkında görüşleriniz nelerdir? Vakıf olarak desteklediğiniz veya katılacağınız 2020 yılı fuar projeleri nelerdir?

Fuarlar sektörlerin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Katılımcı firmalar bir yandan ürünlerini tanıtma fırsatı yakalarken önemli iş birliklerine de imza atıyorlar. Yurtdışı fuarlar ise küresel ölçekte bilinirliği artırmak açısından büyük önem taşıyor. PAGEV olarak sektörümüz ile ilgili önemli fuarlarda mutlaka yer alıyor ve Türkiye plastik sanayimizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Bu fuarlarda yer alabilmeleri için firmalarımıza destek oluyoruz. PAGEV aracılığıyla çok daha avantajlı bir şekilde üyelerimiz fuarlara katılıp tanıtımlarını yapabiliyorlar.

PAGEV olarak her sene düzenlenen fuarlar arasında dünyanın en büyük ikinci, Türkiye’nin ve Avrasya’nın ise en büyük uluslararası plastik endüstrisi fuarı olan PlastEurasia İstanbul Fuarını TÜYAP – PAGEV işbirliği ile organize ediyoruz. Sektördeki tüm yenilikleri ve son teknoloji ürünlerini bir arada görme imkânı sunan bu ticari platform, tüm plastik sektörünü bir araya getirmesi ile kritik önem taşıyor. Yine Bölgesel Fuarlarda önemli bir marka olacak PlastPak İzmir Fuarını TÜYAP–PAGEV–ASD–EGEPLASDER işbirliği ile gerçekleştiriyoruz. Bu iki fuar 2020’de gerçekleştireceğimiz en büyük organizasyonlar arasında yer alıyor.

 

2019 yılını ve sektörünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ocak – Eylül 2019 döneminde plastik mamul üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 5 azalışla 6,7 milyon tona, değerde ise yüzde 8 düşüş ile 23,6 milyar dolara geriledi. 2019 yılının 9 aylık döneminde 6,7 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde yaklaşık 2,7 milyon ton ile plastik ambalaj malzemelerinin başı çektiği, plastik inşaat malzemeleri üretiminin ise 1,5 milyon ton ile plastik ambalaj malzemelerini takip ettiği görüldü. Söz konusu veriler eşliğinde Plastik mamul üretiminin 2019 yılı sonunda 2018 yılına kıyasla miktar bazında yüzde 2 düşüşle ile 8,9 milyon ton ve değer bazında yüzde 8 gerileyerek 31,5 milyar dolara ineceğini tahmin ediyoruz.

Plastik sektörümüz 2018 yılının ardından 2019 yılına da kötü başlamıştı. Gıdadan sağlığa, inşaattan otomotive, kozmetikten tekstile kadar birçok sektörün ana girdi malzemesi olan plastik sektöründeki gelişmeler tüm bu sektörlerin içinde olduğu durum ile ilgili de fikir veriyor. Elde ettiğimiz yeni veriler sektörümüzdeki gerilemenin yavaşladığını gösteriyor. Bu da dipten yukarıya dönüş için umut demek.

 

2020 sektörü neler bekliyor ön görüleriniz nelerdir?

Beklenmedik gelişmeler yaşanmaması durumunda 2019 yılının üçüncü çeyreğindeki rakamların 2020 yılı için bizi biraz daha umutlandırdığını söyleyebilirim. Özellikle de önümüzdeki süreçte finans piyasalarındaki sorunlu kredilerin temizlenmesi ve yurtdışında FED kararlarının etkisi ile paraya ulaşımın kolaylaşacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca uluslararası ilişkilerde diplomatik müzakerelerin ağırlık kazanması korumacılığı yavaşlatacaktır. Bu doğrultuda 2020 yılının ikinci yarısında sektörümüzün büyümesinde yeniden olumlu bir trend yaşanacağını düşünüyoruz.

 

Ticarette işin sırrı nedir desek ne demek istersiniz?

Çok derin bir konu ama hizmet verilen sektörün analizini doğru yapmak, çok çalışmak, yeniliğe açık olmak ve faydayı amaç edinmek olarak özetleyebilirim.

 

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Sektörümüz ile ilgili yaptığımız çalışmaların meyvesini verdiğini görmek bizleri sevindiriyor.

Uygulanmaya konduğu günden bu yana 25 kuruşluk ücretli poşet uygulamasının hem plastik poşet üreticilerini hem de tüketicileri zor duruma soktuğunu belirtiyorduk. Bu uygulamadan kimsenin daha fazla olumsuz etkilenmemesi için konunun takipçisi olmaya devam ediyor ve çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fiyat belirleme komisyonu toplantısına TOBB Meclisi, PAGEV Plastik Poşet Üreticileri Komitesi olarak katıldık. Perakendeciler, tüketiciler ve üreticiler açısından olayın tüm boyutlarını değerlendirdik. Toplantıda 25 kuruşluk fiyatın kesinlikle artırılmaması gerektiği noktasında görüş bildirdik. Bakanlığımız da bizlerle görüş birliği içinde bir karar alarak poşet fiyatlarında artışa gitmedi ve 2020 yılı için de 25 kuruş olarak belirledi. Alınan karardan son derece mutluyuz, desteği olan tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz.

 

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ