Turizmde Hedef 104 Milyon Turist 119 Milyar Dolar Gelir

Okuduğunuz haber
ADİL PELİSTER "İHRACAT HEDEFİMİZ 22 MİLYAR DOLAR"

Deri ihracatçılarının fuar atağı İtalya'dan başlıyor

Anasayfa   /    Fuar Röportaj    /    Adil Pelister "İhracat Hedefimiz 22 Milyar Dolar"

Adil Pelister "İhracat Hedefimiz 22 Milyar Dolar"

İKMİB olarak 17 milli katılım fuar organizasyonu, 1 sektörel ticaret heyeti, 7 alım heyeti, çalıştaylar, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, ödül töreni, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) proje faaliyetleri, fuar ziyaretleri ve 5 URGE heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2020 yılında 22 milyar dolar kimya sektörü ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz

FUAR RÖPORTAJ      08 Ocak 2020 - 00:58     0

Adil Pelister

Merhaba Başkanım öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?

1962 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

1987 yılında kurduğum BETA Kimya A.Ş. ile kimya sektöründe çalışmaya başladım. 30 yılı aşan sanayi tecrübesi ve know-how üstünlüğüyle Türk kimya sektörünün yüzde yüz yerli sermayeye sahip lider firmalarından biri konumundayız. BETA Kimya A.Ş. olarak MitreApel ve Apel gibi jenerik markalarımızla, bugün Türkiye’nin en büyük yapıştırıcı ve tutkal üreticileri arasında yer alıyoruz.

İstanbul’da faaliyet gösteren yüksek teknolojiye sahip dört büyük entegre tesisimizde üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizin yüzde 70’ini 60’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Ar-Ge Merkezi belgesine sahip üretim tesislerimizde, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen 7 farklı kategoride 100’den fazla ürünle faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca Türkiye’nin AR-GE’ye en çok yatırım yapan 250 firması arasında yer alırken, ihracatta öne çıkan MitreApel markamız ile de TURQUALITY Marka Destek Programı içinde bulunuyoruz.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığım 2018 yılı Nisan ayından bugüne kadar geçen sürede yönetim ekibim, çalışma arkadaşlarım ve sektörümüzün değerli üyeleri ile birlikte kimya sektörümüzü en çok ihracat yapan ikinci sektör konumuna ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda da plastikten kauçuğa, kozmetikten ilaca, boyadan medikale 16 alt sektörümüzle birlikte birçok faaliyet gerçekleştirerek sektörümüzün ihracatına ve ülkemizin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyoruz.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimin yanı sıra, Aralık ayı itibariyle Kimya Sektör Platformu Başkanlığı’na seçilerek görev yapmaya başladım. Bununla birlikte, İSO Kimya Meslek Komitesi, İSO – OSB Geliştirme İhtisas Kurulu, DEİK Türkiye-Almanya, İngiltere ve İran İş Konseyleri Yürütme Kurulu, PAGDER, ASAD, İ.T.Ü. Kimya Mühendisliği Danışman Kurulu ve Yalova Üniversitesi Merkezi Araştırma Müdürlüğü Yönetim Kurulu gibi önemli kurum ve kuruluşların üyesi olarak aktif görev alıyorum.

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

 İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) olarak, kimya sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Kimya sanayide on altı alt sektörümüzle birlikte Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine önemli ölçüde katkı sunarken, aslında otomotivden mobilyaya, tekstilden gıdaya kadar hammaddelerimizle pek çok alana dokunarak ülkemiz için büyük bir katma değer sağlıyoruz.

Alt sektörlerimizle yakın ilişkiler içerisinde bulunarak sektördeki gelişmelerin, uluslararası pazarlardaki yeniliklerin yakından takip edilmesi amacıyla her yıl dünyanın farklı kıtalarında düzenlenen alt sektörlerimizin en önemli fuarlarına milli katılım organizasyonu gerçekleştirerek hem ülkemizi hem de alt sektörlerimizi tanıtıyoruz. Bununla birlikte sektörel ticaret ve alım heyetleri organize ediyor, firmalarımızın gelişimi için çeşitli eğitim, seminer ve sektörel çalıştaylar düzenliyoruz. Düzenlediğimiz çalıştaylarda sektör sorunlarımıza çözüm bulmaya odaklanıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz diğer çalışmalarımız arasında AR-GE Proje Pazarı etkinliği, PolynSpire plastik geri dönüşüm projesi, genç girişimcilere yönelik Erasmus programı ENGI4NE-2 projesi, URGE projeleri, tasarım yarışması, iş birliği projeleri gibi sektörümüzün ihracatına katkı sağlayacak geniş kapsamlı faaliyetler yer alıyor.

Bu yıl Ocak ayından bu yana 14 milli katılım organizasyonu, 11 yurtdışı fuar ziyareti, 5 sektörel ticaret heyeti, 12 alım heyeti, 4 TTG (Türkiye Tanıtım Grubu) projesi, 8. Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonumuzu ve başarılı ihracatçılarımızı ödüllendirdiğimiz İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’mizin dördüncüsünü gerçekleştirdik. Devam eden 7 uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri (URGE) kapsamında 3 URGE heyeti ve bir URGE eğitimini tamamladık. Farklı sektörlere ilişkin 5 çalıştay yaptık ve İhracat Ana Planı kapsamında Ticaret Bakanımızın da katıldığı Kimya Sektörü Strateji Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Endüstriyel tasarım yarışmamızı ve 4 info stand organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Tüm bu faaliyetlerimizin yanı sıra düzenli olarak üyelerimizle bir araya geliyoruz, sektörümüzün gelişimi hakkında istişare toplantıları gerçekleştiriyoruz.

Ülkemizi kalkındırmak, yeni istihdam yaratmak ve sektörümüzü geleceğe taşımak için büyük bir özveriyle çalışmalarını gerçekleştiren ihracatçılarımıza destek olmak için var gücümüzle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu vizyon ile birlikte önemli bir iş birliğine imza attığımızı memnuniyetle belirtmek isterim. İKMİB olarak Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi ve UPS ile imzaladığımız protokoller neticesinde, ihracatçılarımızın bir dizi sorunlar yaşadığı yurt dışı numune gönderimleri için önemli bir adım daha attık. Bu anlaşma kapsamında, İKMİB üyelerimiz, Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi’nin Tehlikeli Maddeler Kuralları (DGR/Kategori 1,2,3,6) Eğitimi’ni (IATA sertifikası) alarak ve UPS’in sunduğu avantajlı fiyatlardan yararlanarak numune gönderimlerini gerçekleştirebilecek. Bununla birlikte Yönetim Kurulunda aldığımız karar doğrultusunda Tehlikeli Maddeler Kuralları (DGR/Kategori 1,2,3,6) Eğitimi’ne (IATA sertifikası) başvuran üyelerimizden ilk 100 firma temsilcisinin eğitim bedelinin yüzde 50’si Birliğimiz tarafından karşılanacak. Söz konusu iş birliğinin, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile yapılan hızlı ihracatın artışına ve küçük paket ihracatına ivme kazandırmasını bekliyoruz.

Bir diğer önemli konumuz ise, yeşil pasaport alabilmek için ihracatçıların gerçekleştirmesi gereken 1 milyon dolarlık limit, 11 Kasım 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 500 bin dolara indirildi. İKMİB Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz günden beri, vaatlerimizden biri olan yeşil pasaport alma limitlerinin düşürülmesi ve kullanım süresinin 2 yıldan 4 yıla çıkarılması konusunda çaba içerisindeydik. Her fırsatta hem Bakanlığımız hem Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nezdinde yakın bir diyalog çerçevesinde bu sorunun çözüme kavuşturulması için istişarelerde bulunduk. İhracatçılarımızın yurt dışına çıkışlarda yaşadığı sorunlardan biri olan yeşil pasaport almada gerekli limitin 1 milyondan 500 bine düşürülmesinden, bugün bu çabalarımızın karşılığını almaktan memnuniyet duyuyoruz. İKMİB olarak, bu yıl itibariyle şimdiye kadar yeşil pasaport alma koşullarını sağlayan 633 üye firmamızın başvuru işlemlerini gerçekleştirdik. 2018 yılında bu rakam 196 idi. Bu kararla birlikte daha fazla ihracatçımızı yeşil pasaport sahibi yapacağımıza inanıyoruz. Bununla birlikte yakın zamanda Meclise sunulan yeni yasa tasarısında yeşil pasaportun kullanım süresinin 4 yıla çıkarılması kararını memnuniyetle karşıladık. İhracatçılarımızın daha fazla yurt dışı etkinliklerine katılarak ihracatlarını artırmasına katkı sağlayacak uygulamanın gerçekleşmesi ile birlikte ihracatçımızın önündeki engellerden biri daha kalmış olacak.

 

Yurtiçi ve yurtdışı fuar katılımları hakkında görüşleriniz nelerdir? Birlik olarak desteklediğiniz veya katılacağınız 2020 yılı fuar projeleri nelerdir?

İKMİB’in faaliyetlerinde bahsettiğim üzere, Birliğimiz 16 alt sektörümüze yönelik dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen en önemli uluslararası fuarların milli katılım organizasyonunu gerçekleştiriyor.

İhracatçı firmalarımızın yeni pazarlara ulaşması, sektördeki son gelişmeleri yerinde görmesi ve yeni iş birliği fırsatları yakalaması bakımından fuar katılımlarına oldukça önem veriyoruz. Yurt dışındaki fuarlara milli katılım organizasyonu yaparken, yurt içinde gerçekleştirilen sektörümüzle ilgili fuarlarda da Alım Heyeti organizasyonu yaparak farklı ülkelerden gelen potansiyel alıcıları Türk ihracatçı firmalarımızla buluşturuyoruz.

2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, ABD, Panama, Çin-Hongkong, Çin, Hollanda, S.Arabistan ve G.Afrika olmak üzere 10 ülkede 17 milli katılım organizasyonu yapmayı planlıyoruz. Cosmoprof Asia, Cosmoprof Bologna, Beautyworld ME, Beautyworld Saudi Arabia, Medica, Arabhealth, AEEDC, Africa Health, Ambiente, IH&HS, Expocomer, Hong Kong Houseware, PLMA'S World Of Private Label, Chinaplas, Interpack, FIME ve Çin Uluslararası İthalat Fuarı yurt dışında milli katılım sağlayacağımız fuarlar arasında yer alıyor. Rusya’da gerçekleşecek UPAKOVKA fuarında info stand organizasyonumuz olacak.

Yurt içinde Expomed Eurasia, Istanbul Oyuncak, IDEX, Avrasya Ambalaj, Plast Eurasia fuarlarına alım heyeti organizasyonlarımız olacak.

 

2019 yılını ve sektörünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizin ekonomisine ve büyümesine katkı sunan ve bu anlamda stratejik öneme sahip olan kimya sektörümüz, bu yıl açıklanan İhracat Ana Planı’nda, 11. Kalkınma Planı’nda ve Yeni Ekonomi Planı’nda da öncelikli 5 hedef sektör arasında yer alıyor. Geçen seneyi ihracatta üçüncülükle tamamlayan kimya sektörümüz, bu yıl ihracatta rekorlar kırıyor. 2019 yılı başından bu yana üst üste en çok ihracat yapan sektör olmayı başardık. 2019 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 18 artışla 18,8 milyar dolarlık kimya ihracatı gerçekleştirerek tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık. Sektörümüzün şimdiye kadarki en yüksek ihracat rakamı 2014 yılındaki 17 milyar 851 milyon dolardı. Bununla birlikte, bu yıl Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz 1,94 milyar dolarlık ihracatla, aylık bazdaki ihracat rekorumuzu kırdık.

Kasım ayında, 208 ülke ve bölgeye yaptığımız ihracatla, en çok ülkeye ihracat gerçekleştiren sektör olarak önemli bir başarıya da imza attık. 2019 yılı Ocak-Kasım döneminde ise en çok kimya ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Hollanda, Irak, İtalya, İspanya, Almanya, Mısır, ABD, Malta, Yunanistan ve İngiltere ilk onda yer aldı. Sektörümüz, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 12,4’lük bir pay alıyor. İnşallah yıl sonu hedefimiz olan 20 milyar doları da aşarak yeni bir rekor daha kıracağız.

 

2020 sektörü neler bekliyor ön görüleriniz nelerdir?

 Ülkemizin üçüncü çeyrekte büyümeye geçmesi ve ekonomi yönetimimizin kararlı çalışmaları doğrultusunda faiz ve enflasyon konusunda yaşan olumlu gelişmeler, bize gelecek konusunda umut vadediyor. Bu kapsamda 2020 yılında, öncelikle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü konumumuzu koruyarak, Türkiye’nin ihracatına ve büyümesine yaptığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte alt sektörlerimize yönelik çıkaracağımız yol haritaları doğrultusunda faaliyetlerimizi daha geniş kapsamlı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Gerçekleştirmeyi planladığımız şu an için 17 milli katılım fuar organizasyonu, 1 sektörel ticaret heyeti, 7 alım heyeti, çalıştaylar, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, ödül töreni, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) proje faaliyetleri, fuar ziyaretleri ve 5 URGE heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2020 yılında 22 milyar dolar kimya sektörü ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

2019 yılında faaliyete geçen Star Rafineri gibi sektörümüze yönelik yapılan yatırımların faaliyete geçmesiyle kimya ihracatımız da olumlu etkileniyor. 2020 yılında yapımına başlanacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” teşvik almaya hak kazanan projelerin hayata geçmesinin de sektör ihracatımızın artmasına katkı sunacağına inanıyoruz.

 

Ticarette işin sırrı nedir desek ne demek istersiniz?

İşin sırrını üç kelimeyle özetlemek gerekirse; muhakkak çalışmak, olmazsa olmaz dürüstlük ve pek tabii yenilikçilik yani inovatif olmak. İnovatif olabilmek ise kesinlikle Ar-Ge’ye önem vermekten geçiyor. Yapılan araştırmalarda Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan firmaların daha hızlı büyüdüğü ve ticari hedeflerine daha kolay ulaştığı görülüyor. Rekabette öne çıkabilmek, sürdürülebilir marka olabilmek için öncelikle değişimi benimsemek, yeniliklere açık olmak, Ar-Ge’ye yatırım yapmak, bu konuda üniversiteler ve çeşitli kurumlarla da iş birliği yapmak gerekiyor. Ar-Ge’nin yanı sıra gençlerin hazırladığı projelere önem vermek ve start-uplara da öncelik vermek oldukça önemli.

Bununla birlikte beşeri sermayemizin niteliğini yukarı taşımamız lazım. Özellikle teknoloji yoğun bir sermaye yapısına sahip kimya sektöründe, şirketlerin sermaye yapılarını kuvvetlendirmesi önemli. Yatırım çeşitliliğimizi, katma değerimizi artırmamız gerekiyor. Ayrıca, Devlet katkılarından sektörümüzün faaliyetlerini artıracak şekilde yararlanmak, iç kaynakları daha etkin ve verimli kullanmaya çalışmak büyük önem taşıyor.

 

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Çin’deki Uluslararası İthalat Fuarı’nı çok önemsiyoruz. 5-10 Kasım 2019 tarihleri arasında Şanghay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın bu yıl ikinci kez Türkiye milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdik. Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Türk firmalarımızın ihracat atağı ve küresel hedefler açısından çok önemli bir organizasyon. Kuşak ve Yol Projesi’nin bir parçası olarak 10 trilyon dolarlık ithalat hacmi Türk ihracatçımız için büyük bir fırsat sunuyor. Biz de bu fırsattan yararlanabilmek için 54 ihracatçı firmamız ve sektör birliklerimiz ile Şanghay’a adeta çıkarma yaptık. 1632 metrekarelik bir alanda gıdadan kozmetiğe, medikalden elektroniğe kadar çok geniş bir sektör zenginliğiyle Çin’in ithalat açılımından maksimum pay alabilmek için, Türk ürünlerini özel etkinliklerle tanıttık. En önemlisi de bu yıl, Türkiye ülke standımızda Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang’ı pavilyonlarımızda ağırladık.

Geçtiğimiz yıl önemli iş birliklerine imza attığımız Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda, bu yıl da ihracat açısından çok önemli mesafe kat ettik. Çin’deki kamu ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelmemiz, ihracatçılarımız açısından son derece önemli bir kazanım. 2020 yılında üçüncüsü düzenlenecek fuar için de şimdiden çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki yıl, stand alanımızı en az 2 katına yükselterek 3 bin metrekarelik bir alanla Türkiye’yi temsil etmeyi hedefliyoruz. Hatta 4 bin metrekarelik bir alanla yer almak için çabalayacağız. Dolayısıyla 5 yılda 10 trilyon dolara ulaşması beklenen bu ithalat pastasından önemli bir pay alarak, ihracatımıza itici bir güç katmak istiyoruz.

2020 yılında yapılacak üçüncü Çin Uluslararası İthalat Fuarı için Ocak ayının sonuna kadar firmalarımızın başvurularını almaya devam edeceğiz. Dünyanın her yerinden çok yoğun ilgi ve katılım olması sebebiyle, stand alanı bulma şansı da çok azalıyor. Bu sebeple firmalarımızı başvurularını erkenden tamamlayarak, Çin’deki ithalat fırsatlarından en üst seviyede faydalanmaya davet ediyoruz.

Birliğimizin faaliyetlerine ilişkin duyuruları ve çalışmaları hem web sitemizden www.ikmib.org.tr hem de sosyal medya hesaplarımızdan düzenli olarak paylaşıyoruz. Üye firmalarımız veya üye olmak isteyen ihracatçı firmalarımız bizlere kolaylıkla ulaşabilirler. Özellikle fuar milli katılımları için başvurular, fuarın gerçekleştiği tarihten çok önce yapılıyor. Bu bakımdan duyurularımızı takip etmelerini rica ediyorum.

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ