HAKAN BİROL

Okuduğunuz makale
BÜYÜK BAŞARILARIN KÜÇÜK SIRRI:EKİP ÇALIŞMASI
Anasayfa   /    Köşe Yazarları   /    Hakan Birol   /    Büyük Başarıların Küçük Sırrı:Ekip Çalışması

25 Mayis 2020 - 18:18

[email protected]

Hakan Birol

HAKAN BİROL

Büyük Başarıların Küçük Sırrı:Ekip Çalışması

Aristo 21 yaşındayken, Makedonya Kralı Phillip, 11 yaşındaki oğlu Alexander’a ders vermesini rica eder. Geleceğin Büyük İskender’i çok zeki bir öğrencidir. Bir gün matematik dersinde Aristo’ya “Bir kaç eder?” diye sorar. Aristo bir, birliğe işaret eder, ikinin yarısıdır, yarımın iki katıdır gibi bir şey söyleyebilirdi. Ancak bir gün düşünmek için izin ister. Döndüğünde genç öğrencisine şöyle cevap verir: “Bir, binlere bedel olabilir”. Birler az da olsalar, omuz omuza verdiklerinde binlerce birin gücüne erişebilirler.

Görüldüğü gibi birler birleştikçe, binlerin gücüne erişebilir. Özellikle yaşadığımız yüzyılda takım çalışmaları büyük bir önem arz etmektedir. Büyük şirketlerin hemen hemen hepsi bu konunun üstünde yoğun bir şekilde durarak elemanlarına bu konuda eğitimler verdirmektedir.

Peki, neden bu kadar önemlidir ekip çalışması? Ekip çalışmaları bireylerin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri ile meydana gelmektedir. Ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelen bireyler tek bir hedefe kilitlenerek bir vücut halinde hareket ederler. Vücut örneğinden yola çıkarsak: Vücudumuzda birçok organ bulunmaktadır. Ayrıca uzuvlarımızı kontrol eden sinir sistemleri bulunur. Sözgelimi hasta olduğumuz zaman bünyenin çalışmasında problem çıkmakta ve vücut görevlerini tam olarak yerine getirememektedir. İşte ekip çalışmaları da buna benzer. Her ekibin bir lidere ihtiyacı vardır. Nasıl ki vücudun genel kontrol mekanizması beyinde toplanmakta ise ekip çalışmalarının da bir beyne ihtiyacı vardır.

Lider vasıflı kişiler bir adım daha öne çıkarak gruba yön verirler. Ekibin daha iyi performans sağlaması için ellerinden geleni yaparlar. Tabi her şeyi liderin üstüne atıp da bir kenara çekilmek olmaz. Bazen bu gibi problemler de ortaya çıkmaktadır. Örneğin ekibin içinde şöyle bir sorun ortaya çıkabilir : “ Madem lider o, bu işi çözsün de görelim. ” Ekipler, problemleri birlikte çözmek için vardır. Bireysellikler bir araya gelerek büyük bir gücü ortaya çıkarır. Bunun için bu gibi durumlarda yine liderler, liderlik vasıflarını kullanarak adeta bir iletişim sihirbazı gibi ekip ile birlikte bu içsel sorunu çözmeyi başarmalıdırlar. Çünkü o bir kaptandır ve gemisinin içindeki bir iç isyan tüm gemiye zarar verecektir.

Ekip çalışmalarında bireylerin performansları grubun çalışmasını olumlu yönde arttıracak şekilde olmalıdır. Bir futbol takımını düşünelim. Takımda herkesin bir görev yeri var. Kaleci, kalesinden çıkıp da gol atmaya çalışmamalıdır. Aksi takdirde kendisine verilmiş görevin dışına çıkmış olup ekibe zarar verici bir davranışta bulunur. Bunun gibi daha birçok örnek verilebilir. Burada üstünde durmak istediğim nokta ekipteki bir kişinin yaptığı hatanın faturası tüm ekibe kesilir. Tıpkı kalecinin bariz bir hatası yüzünden ligde o takımın puan kaybetmesi gibi düşünülebilir. Bu yüzden ekipteki bireylerin başarıları da başarısızlıkları da grubun olur.

Sonuç olarak baktığımızda ekiplerin bir liderleri olmalı. Futbol takımları 11 kişi sahaya çıkar ama kaptan bir tanedir. Her ekibin içinde herkesin bir sorumluluk alanı olmalı. Bireyler yaptıkları işin sonucunun gruba etkisini asla göz ardı etmemelidirler. Burada söz konusu olan bir ekip çalışmasıdır ve bireysel çıkarların arka planda tutulması gerekir. Son olarak herkes uyum içinde bir çalışma göstererek ekip ruhuna büyük bir katkıda bulunmalıdır.

MAKALEYE YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Makaleye hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ